11 Ağustos 2017 Cuma

Fas'ta Telefon kullanımı, Fas'ta Haberleşme ve Fas'ta İnternet



Fas'ta telekomünikasyon imkanları çok sıkıntılı. Halkın çoğu cep telefonu kullanmadığından mobil ağ yaygın değil. İnterneti sadece büyük otellerde Wi-fi aracılığıyla kullanabiliyorsunuz. Türkiye ile telefon görüşmesi yapmak isterseniz de yukarıdaki fotoğrafta tabelası görünen dükkanlara gidip ücretini ödeyerek telefon görüşmesi yapabilirsiniz. Tabii açık görebilirseniz!

Şaka...Şimdi Fas deyince belki yukarıdaki paragrafta yazılanları pek garipsemediniz ama durum gerçekte tam tersi. Gsm işleri oldukça gelişmiş bir 4.5G olmasa bile 4G var ülkede. Herkes tabii ki cep telefonu falan kullanıyor her yerde de telefon çekiyor.

E kapitalizm bulmuş gelişmekte olan (ya da az gelişmiş çok emin değilim) ülkeyi bırakır mı? Pazarlanacak onca telefon, baz istasyonu sahipsiz bırakılır mı? Tabii ki telekomünikasyon gelişecek. Ayrıca herkesin telefonu ve interneti olsun ki, hem insanlar kendilerini mutlu hissetsinler hem de gelişmiş ülkelerden haberdar olsunlar. Neye özeneceklerini bilsinler.

Neyse konumuza geri dönmek gerekirse, Fas'ta  internet ve telefon kullanımı oldukça kolay ve ucuz. Fas'a ulaştığımızda daha havalimanında,  valizlerimizi aldığımız yerde bizi Faslı GSM operatörleri "inwi" ve "telecom morocco" karşıladı. Biz inwi bankosuna gittik.

Görevlilerle anlaşması biraz zor olsa da sonunda turistler için bedava bir hat verdiklerini anladık. Pasaportlarımızla bir kayıt aldıktan sonra sim kartlarını telefonlarımıza taktılar. Biz inwi'den aldık ama benzer bir uygulama telecom morocco'da da olması lazım. Sanırım devletin telekom şirketlerine sunmak zorunda bıraktığı bir hizmet bu çünkü.

INWI'den verdikleri sim kart.


Turistler için özel hazırlanmış bu hat ile 200 mb (bizce biz daha fazla kullandık) internet ve az bir miktar telefon görüşmesine sahip oluyorsunuz. Birbirinizle görüşmek ise ücretsiz. Kullanım haklarınız bittiğinde ise sim kartı direkt çöpe atıyorsunuz. Yeniden yükleme vs. yapamıyorsunuz. Eğer daha fazla internet kullanmak isterseniz yine 17 TL karşılığında (50 Mad) inwi şirketinin sunduğu  içinde 5 gb internet bulunan sim kartlardan alabilirsiniz. Yani oldukça ucuz.

Hepimiz havalimanında ücretsiz verilen sim kartlardan almıştık. Sonradan sadece kızlar bu içinde internet bulunan sim kartlardan aldılar. Böylece ne konuşma ne de internet problemimiz oldu. Tabii, çölde telefon zor çekiyor bunu belirteyim.

Bu da Özge'nin elf gözlerinden kaçmayan palmiye görüntüsü verilmiş kapitalizim yani baz istasyonuç

Bu arada neden 4.5G değil diye sorarsanız;

"Fas Kralı bir gün bir konuşmasında '4G'ye geçmeyelim. İki sene daha bekleyelim 5G'ye geçelim' demiş. Bunu duyan gsm operatörleri tutuşmuşlar çünkü çoktan 4G'ye geçmek üzere planlar yapılmış. Yeni baz istasyonları sipariş verilmiş ya da sipariş sözleri verilmiş. Ayrıca iki sene boyunca 3G'de kalmak da teknolojinin gerisinde kalmak demek olduğundan bunu kimse istemiyormuş.

Ancak gel gör ki kimse bunu Kral'a söylemeye cesaret edemiyormuş. Çünkü kimse Kral'ın egosundan dolayı sözlerinden geri döneceğiniz düşünmüyormuş. Sonra kraldan çok kralcı bir şirket sahibininin aklına parlak bir fikir gelmiş. '4G sistemine geçelim. Baz istasyonlarına kuralım. İhaleler açılsın falan ama sistemin adı 4G değil 4.5G olsun. Böylece kralın da gönlünü almış oluruz. Hem Halk da daha gelişmiş bir teknoloji kullanıyoruz zanneder daha iyi olur' demiş.

Sonradan bu öneri Kralın kulağına gitmiş. Olan biten her şeyi anlayan Kral çok sinirlenmiş ve şu sözleri sarfetmiş. 'Yahu siz çocuk mı kandıyorsunuz bre dalkavuklar. Madem ki durum öyle icap ediyor 4G'ye geçeceğiz. İnsanlara bizi alay konusu mu edeceksiniz? Dünyada bizi rezil mi edeceksini? Edepsizler' demiş ve öneri sahibinin kafasını vurdurmuş."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder