15 Ekim 2015 Perşembe

Instagram Hastalığı


Merhaba,


Ülkemizde Instagram kullanımı oldukça yaygınlaştı. Facebook hesabi olan herkes bir de instagram hesabi kullaniyor.

Peki kelime olarak instagram nereden geliyor.

Fotoğrafı çeker çekmez baskı alabildiğiniz eski Poloroid Instant Kamera'dan Instant yani anlık kelimesinin ilk beş harfi ile, Telegram yani dilimize telgraf olarak çevrilen kelimenin son dört harfini birleştirilerek instagram ortaya cikmis. Kelimenin kokenine bakarsak amacini da az cok anlariz.


Anlik fotograf paylasimi.


Mesela bu bahsettigimiz poloroid makina kare formatta fotograf uretir. Bu yuzden instagramda fotograflar kare formattadir.


Veya paylasiminizda konum paylasmak isterseniz yalnizca yakinlarinizda biryerleri etiketleyebilirsiniz. Bunun sebebi de bir mekanda cekilmis fotografinizi o anda paylasmaniz gerektigidir. Yani anlik paylasim. Dunku degil, gecen ayki degil.

Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafindan 2010 tarihinde kurulan instagram tahmin ettiginiz uzre cok acayip bi basari oykusu vardir. Hani garajda falan kurulmamistir ama hikayesini okusaniz cok etkilenirsiniz hayatiniz falan degisir o derece. Once Sadece Apple cihazlarında kullanılıyorken ününün artmasıyla tüm platformlarda kendini göstermeye başladı ve hayatımızdaki yerini aldı.


Ulkemizde instagrami kullanan 4 tip insan var.


1. Unluler; ozel hayatini gittigi yerleri insanlar gorsun isteyen unluler instagram kullanirlar. Baya da takipcileri olur. Paylastiklari fotografin guzel olmasina, ilginc olmasina gerek yoktur.


2. Instagramda unlu olanlar; Bu adamlar normalde unlu degildir. Ya yasamlari cok ilgi cekicidir ya da
Paylasimlari cok kalitelidir, iyi sanat yaptiklari icin takipci toplamislardir.


3. Instagrami facebook'un fotograf efekt arayuzu sananlar; bu arkadaslar instagrami sadece facebookta efektli fotograf paylasmak icin kullanirlar.  Paylasimlari ilginc degildir ama bunun farkindadirlar. Facebookta kac arkadaslari varsa instagramda da en fazla o kadar takipcileri vardir. Gezmeye gittikleri yerde art arda 10 tane fotograf paylasibilirler. Bunun sebebi de instagramda album olmayisidir. Bu arkadaslari kullandigi etiketler de komik olur cunku bir arkadaslarinin fotografinda gordukleri bu etiketlerin ne ise yaradigini bilmezler.


Ve 4. Istagram hastaligina yakalananlar; Bu arkadaslar kendilerini unlu sanirlar ama degillerdir. Genelde istanbula veya baska bir buyuksehire sonradan goc etmislerdir. O zamana kadar instagram hesabinda takip ettigi arkadaslarinin fotograflarina ozenerek gecmistir zamanlari. Buyuksehire tasindiklari anda da instagram fenomeni olduklarini sanirlar.


"Pardon benim bu 4 numarali arkadasa bir lafim olacak.


Bak...Sikko mega piksel kameralı telefonunla güzel bir kadraj yakalamışsın yüklemşsin instagrama. Sonra mantıklı bir kaç etiket yazmışsın. Arkadaşların da beğenmiş, seni tanımayan bir kaç kişi de. İşte buna eyvallah.


Ama sen boyle mi yapiyorsun? Hayir. bize ne sabiha gokcen havalimaninda cektigin selfieden? Madem ordasin, neden kendini cekiyosun? Bu ucaga binebiliyorum ben fakir degilim demenin baska bir yolu mu?


Ya da ofiste cektigin selfiede zorla kadraja soktugun akilli saatteb bize ne? Sadece onu kullaniyor olmak yetmiyor mu? Arkadaslarina hava atmadan parasi cikmiyor mu?


Zaten paylaştığın fotoğraflara gelen 9 beğeniden 2'si kardeşlerin. 1'i sevgilin. Gerisi de arkadaşların. Yani herkes seni tanıyor. Havan kime?


Ve gittigin yer belki milyar kez ziyaret edilmis ve milyon kez instagramda paylasilmis. Oraya senin de gitmis olman orayi ilginc yapmiyor.


Ictigin kayve de kimsenin umurunda degil yaptigin alisverin posetleri de. Hele ki bugun ne giydigin. duzgun gostermek icin capraz yaptigin bacaklarin birgun dugum olacak.


Dostum sen unlu degilsin. Sadece kendi arkadaslarina hava atmaya calisan bir zavallisin.


Ya da bana ne. İstediğini yap a.q. mal.


Hadi eyvallah"


Instagramda ilgi cekici olan sey yasadiginiz yerle, gittiginiz tatille, kullandiginiz kamera ile veya ne kadar zengin oldugunuzla dogrudan alakali degildir. Ne kadar guzel fotograf crktiginizle ya da cok ilginc yasam sekliniz olduguyla alakalidir.


Peki siz instagrami nasil kullaniyorsunuz?

Saglicakla kalin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder