3 Temmuz 2011 Pazar

Chrome için uzantı ayarları senkronizasyonu problemi ve çözümü


Uzun süredir opera kullanıyordum fakat nedense chrome'a geçiş yaptım. Gmail hesabınızla tarayıcı ayarlarınızı ve yer imlerinizi sürekli olarak senkronize edebiliyorsunuz. Gerçi bu özellik opera'da da varmış sonradan öğrendim. Chrome'un basit kullanımı ve sadeliğinden ötürü chrome'u kullanmaya devam edeceğim. Hız karşılaştırmaları göreceli ve "hangisi daha hızlı?" sorusune net yanıt vermiyor.

Opera'daki başlangıç sayfasında "hızlı başlat" tarzında bir şey vardı. Sürekli kullandığınız siteleri bu sayfaya kaydediyorsunuz, erişimi çok daha hızlı oluyor. Bu özellik chrome'da bir uzantı ile sağlanmış; speed dial. Gayet de başarılı. Ekrandaki küçük pencerelerin sayısını, arka planı, sayfa logolarını gibi bir çok şeyi değiştirebiliyorsunuz.

Herşey iyi hoş ama chrome'u yeni bir bilgisayarda kullanmaya başlayınca herşey senkronize oluyor fakat uzantı ayarları sıfırlanıyor, uzantıyı kurup sıfır bi şekilde bırakıyor. Yani sizin oluşturduğunuz sık kullanılar sayfalar ve logolar dahil tüm ayarlar sıfırlanıyor. Bu çok can sıkıcı olmasına rağmen çözümü mevcut.

Chrome'un klasör dizini içerisinde bu ayarları saklayan bir dosya mevcut. Bu dosya; C:\Users\kullanıcı adı\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Local Storage dizini içerisindeki "chrome-extension" ile başlayan dosyalardan biri. Bu dizini bulamıyorsanız chrome kısayoluna sağ tıklayıp özelliklere tıklayarak dizine ulaşabilirsiniz. Peki bu "chrome-extension" ile başlayan dosyalardan hangisi bizim yedeklememiz gereken dosya? İsterseniz bu isim ile başlayan tüm dosyaları yedekleyebilirsiniz garanti olsun diye. Ama özellikle bir uzantının ayarlarını yedekleyecekseniz onun kimliği nedir onu bilmemiz gerekiyor.
Kimlik; o uzantıya verilen uzunca ve anlamsız bir ad. Bunu öğrenmek için de chrome'da ingiliz anahtarı menüsü> araçlar > uzantılar yolunu izleyebilir ya da adres çubuğuna chrome://extensions/ yazıp enter tuşuna basabilirsiniz.

Örneğin speed dial uzantısının kimliği; dgpdioedihjhncjafcpgbbjdpbbkikmi. Öyleyse ben dizin içerisindeki "chrome-extension_dgpdioedihjhncjafcpgbbjdpbbkikmi_0" adlı dosyayı yedekleyip, farklı bir bilgisayarda aynı yere kopyalayıp değiştirirsem, speed dial'da o zamana kadar yaptığım ayarları korumuş olurum.

Bu şekilde uzantı ayarlarını koruyabilirsiniz fakat sabit diskiniz bozulursa bunun çaresi yok :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder