4 Ağustos 2013 Pazar

Bir Dolandırıcılık Girişimi Hakkında

Merhabalar,

Bir dolandırıcılık girişiminden bahsetmek istiyorum.

Dün itibari ile sahibinden.com üzerinden satılık motosiklet ilanı verdim. Bugün bana "+447513836585" numaralı telefondan sms geldi.

"What is the final price you sell your Motobike, respond directly to my e-mails (augustussimon@fastmail.se) Thanks"

Ben de bu sms'i gördüğümde -antalyada yaşadığımdan- bir turistin bana ulaştığını düşünerek cevap yazdım. Fiyat bu olur, motoru şurda görebilirsiniz falan gibi.

Sonra bana "augustussimonn@gmail.com" mail adresinden aşağıdaki mail geldi.

"Thanks for your reply, i am okay with the condition and I Agree with
price ,Send the pictures of the Motorbike, Am making the payment
through secure and reliable means, PayPal payment service,if you don't
have a paypal account i will advice you to register for a PayPal
account at {www.paypal.com.tr } its very simple,secure and fast so as
soon as you get back to me with the paypal payment :

<><> PayPal email account ,
Full name,
Address and phone number,
Total Cost of the item .

i will then contact my shipping company (pick up agent) for the
picking up of the Motorbike from your home after making the payment
. Thanks"

Bu aşamadan sonra durumdan şüphelenip mail adresini google'da arattım ve aynı mail adresinden benzer mailleri başka ilan sahiplerinin de aldığını gördüm. Adam ödemeyi paypal aracılığı ile yapacağını söylüyor, sonra size paypal.com'dan gelmiş gibi ödemeyi aldığınıza dair bir mail geliyor. Normalde paypal sisteminde bir ödeme aldığınızda size ödemenin gerçekleştiğine dair bir mail gelir. Size buna benzer bir mail atıyorlar yani.

Siz bu mail geldikten sonra paypal hesabınıza girip paranın aslında hesabınıza geçmediğini gördüğünüzde duruma uyanmış oluyorsunuz. Eğer hesabınızı kontrol etmezseniz adam sizden, sattığınız ürünü kargo ile evinizden alıyor. Hoş, motosikleti nasıl alacaklardı onu bilmiyorum da, araştırdığım forumlarda satışın resmi olarak yapılmasına gerek duyulmayan ilanlara da dadanmışlar. Bir de mantık itibari ile bu adamların Türk olma ihtimalleri yüksek (En son ne olur, biz alıcıyız falan).

Polise ihbar etmek istedim ancak tahmin ettiğiniz durumlar gerçekleşti.

Lütfen bu tip durumlara karşı dikkatli olunuz. Birinden paypal üzerinden ödeme aldıysanız bile hesabınıza girip kontrol ediniz.

Bilginize.

Düzeltme: Bu adamlar yabancı. Siz onlara paypal hesabına ait mail adresinizi söylediğinizde, size paypals.com adresinden bir mail geliyor. Mailde, paranız yatmıştır giriş yapmak için kullanıcı adınız ve şifrenizi giriniz yazıyor. Siz de burada giriş yaptığınızda, paypal kullanıcı adınız ve şifreniz bu arkadaşların eline geçiyor. Sonra paypal hesabınızdaki kayıtlı kredi kartından alışveriş yapıveriyorlar :)