16 Mayıs 2012 Çarşamba

Tutunamayanlar

                                                       

Tutunamayanları tam bir yıl önce çok büyük bir hevesle aldım. Okumadan önce hakkında sözlüklerde yazılan birkaç giriye baktım. Mutlu bir merakla başladım okumaya. Üzülerek itiraf ediyorum kitabın ikinci kısmı çok sıkıcı geldi ve bıraktım –keşke bırakmasaydım-  ve araya bilmem kaç kitap soktum, kitapları bitirdim Tutunamayanlar’ı bir türlü alamadım elime. Bir yıl sonra –şu sıralar- ilk aldığım günkü hevesle tekrar başladım ve bitirdim. Şimdi diyorum ki ben bu kitabı tekrar elime alıp, ara vermeden bir solukta tekrar bitirmek istiyorum. Tam anlamıyla o zaman okumuş olacağım.  Kitabı okuyacaklara şunu söylemek isterim ki kitabın 2. bölümünün sonları 3. ve 4. bölümleri özelikle Selim’in günlüklerinin yer aldığı bölümler çok daha güzel. Gereksiz betimlemerle insanı boğmayan (ki kitabın tamamı böyle) her sayfada hayretle karışık onaylamayla karışık üzüntüyle Selim’i anlamaya çalışıyorsunuz, ulan diyorsunuz aynısı işte aynısı benim düşüncem.  Selim’i ve onu bu sona getiren her şeyi burda daha da net görüyorsunuz . Şunu  söylebilirim ki bu kitabı bitiren herkes biraz Selim, biraz Turgut. O zaman da kitabı bitiren kimse tutunamadı o halde sorusu akla geliyor ki bence kitabı okuyup siz karar verin.  

Kitabın kapağı ayrı bir şahanedir, Oğuz Atay’ın yarım yüzündeki o sizi kitabı okumadığız sürece vicdanınızla yüzleştiren bakışı gördükçe kitabı alıp içinize sokasınız geliyor.


Belki kitabı ikinci kez okuduğumda kitapla ilgili, onun hakettiği daha yoğun değerlendirmeler yaparım, benimki kitap değerlendirmeden çok onunla ilgili bir iki cümle karalamak oldu çünkü.


Son bir not yukarıda fotoğrafta kitabın kapağında biraz yıpranma görünüyor. Aslında kitaplarıma gözüm gibi bakarım ama bu sefer elimde olmayan sebeplerden böyle bir şey oldu.

15 Mayıs 2012 Salı

Basit Bir Elektrik Motoru Nasıl Yapılır


Basit Bir Elektrik Motoru Tasarımı

Ev ortamında herkesin ulaşabileceği malzemelerle, bir elektrik motoru yapmak mümkündür.

Malzemeler:

·        Mıknatıs
·        İnce bir kablo; Hafif ve şekil verilebilir olması gerekmektedir. Telefon kablosunun içindeki ince kablolar kullanılabilir. Yarım metre yeterlidir.
·        Oje; Rotorun fırçalarını oluşturmak için, iki ucu soyulur ancak bir ucunun yarım soyulması gerekmektedir. İnce bir kabloda yarım soyma işlemi zor olacağından, açık kablonun bir yüzü oje ile boyanır. Keçeli kalem de bu iş için uygundur.
·        Kalın kablo; Rotorun yatağını yapmak için kullanılır, aynı zamanda güç kaynağı ile temas eder. Kalın ve şekil verilebilir olması gerekmektedir. Kalın elektrik kablosu kullanılabilir. Ataş kullanımı da uygun olabilir.
·        Maket bıçağı
·        AA pil
·        Kontraplak; Yatağı sabitlemek için kullanılır. Farklı malzemeler de kullanılabilir.

Önce kalın kablolar kontraplak üzerine sabitlenir ve rotorun oturabileceği şekilde büyükülerek şekil verilir. Yüksekliği ise rotorun mıknatıs ile arasındaki mesafe ile alakalıdır. Yani çok yüksek olursa rotor mıknatısın yarattığı manyetik alandan etkilenmeyebilir.



Şekil 1.Yatağın hazırlanması

Rotor hazırlamak için ince bir kablo yuvarlak bir cisim üzerinde 5-6 sarım yapacak şekilde sarılır ve kablo uçları iki farklı yöne aynı doğrultuda olacak şekilde hazırlanır. Rotorun iki ucu da soyulur ve bir ucunun yatak ile temas ettiği yerinin bir yüzü oje ile boyanır ve kuruması beklenir.



Şekil 2. Rötor’un Hazırlanması

Rotorun oluşturulan yatağa oturtulur, yatak kollarının arasına ve rotorun altına gelecek şekilde mıknatıs yerleştirilir.




Şekil 3. Rötorun yatak’a yerleştirilmesi

Yatak kollarına elektrik, bir pil yardımıyla verilir.




Şekil 4. Pil ve mıknatıs’ın yerleştirilmesi

Son olarak rotora bir başlangıç hareketi verilerek dönme hareketinin oluşturulması
sağlanır.


Daha ayrıntılı bir anlatım için hazırlanan video;




Nasıl Çalışır?

Manyetik alan etkisinde kalan akım rötor üzerinde zıt yönlerde kuvvet oluşmasını sağlar. Bu zıt kuvvetler rötorun dönmesini sağlar. Ancak bu dönme hareketi, rötor yarım turuna tamamladığında tersine etkimeye başlayacağından rötor durur ve zıt yönde dönmek ister. Bu durum kendini tekrarlar ve dönme sağlanamaz.

Roturun yatakla temas ettiği yerlerdeki kablolar (fırçalar) yarım soyulursa veya bir yüzleri yalıtkan bir madde ile kaplanırsa, rötor yarım turunu tamamladığında kuvvetler tesine dönmeyecek ve sıfırlanacaktır. Bu durum rötorun turunu tamamlamasına müsaade edecektir. Birbirini izleyen bu hareketler rötorun sürekli olarak dönmesini sağlayacaktır.